Meftune
Malzemeler :
1 kg koyun kuş başı
1.5 kg patlıcan
1 kg domates
2 çorba kaşığı sumak
1 su bardağı su
Tuz pul biber
Hazırlanışı : Eti yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2
çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin.
İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı
soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip
süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak
suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler
yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak olarak servis
yapın.
Şefin Yorumu : Meftune yemeğine salça da ilave edebilirsiniz. Ayrıca
servis yapıldıktan sonra dövülmüş sarımsak ekleyebilirsiniz.
Keşkek
Malzemeler
Kalın Bulgur
Taze Kemikli Et
2 Kaşık Domates Salçası
2 Adet soğan
1 Fincan Kuru Nohut
Hazırlanışı: Bu yemek te tandırda yavaş ateş ile pişirilen bir
yemektir(düdüklü tencerede de yapılır evlerde). Tandır yakılır ve iyice
kızan tandırın içine ; Salça kıyılmış kuru soğan kemikli et ve nohut bir
çömleğe koyarak konulur ve 2 saat kaynatılarak pişirilir. Daha sonra
bulgurlar ilave edilerek bir-iki saat daha pişirilir. Sıcak sıcak servis
yapılır.
Hıllorik
Malzemeler:
1 kg köftelik kıyma
2 su bardağı ince bulgur
2 adet yumurta
2 orta boy soğan
Maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
1 Yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça
Köftelerin hazırlanışı: Kıyma yumurta bulgur 1 adet rendelenmiş soğanı
ve baharatlar 1 fincan su ile karıştırılıp yoğrulur. Bulgur ile kıyma
kıvamına geldiğinde misket şeklinde yuvarlanır. Köftelerin dağılmaması
için bir yemek kaşığı un harca ilave edilir.
Pişirme: Yağ ile soğan bir tencerede soğan pembeleşinceye kadar
kavrulur. salçası ilave edilir. Su konur ve kaynatılır. Su kaynayınca
hazırlanan köfteler suya atılır ve 20 dakika orta ateşte pişirilir.
Bostana
Malzemeler : 4 kişilik
3 domates
1 demet maydanoz
5 dal taze soğan
4 sivri biber
1 soğan
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Hazırlanışı : Domatesin kabuklarını soyun. Maydanozu yıkayıp kurulayın.
Soğanın kabuklarını soyun. Taze soğanları temizleyin. Biberlerin sap ve
çekirdeklerini çıkarın. Hazırladığınız sebzelerin hepsini incecik kıyıp
salata tabağına alın ve harmanlayın. Limon suyu kırmızı toz biber kuru
nane tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştırın.
Kaburga Dolması
Malzemeler: 4 kişilik
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı iri çekilmiş badem
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
2 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
1 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber
Kaburga malzemesi:
1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
Yarım çorba kaşığı
biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı : Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinç
ve bademi kavurun. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın. Kalan
karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pilav soğuyunca pul biber tuz karabiber maydanoz reyhan ve ayırdığınız
pirinçli karışımı ekleyip karıştırın. Kaburgayı iç pilavla doldurup
sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir süzgece
yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci içinde su bulunan
büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine
dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga
dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece
ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip.
Servis yapın.
Şefin Yorumu :
Dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini
dolduracağınız kısmı
cep şeklinde açtırın.
Nuriye tatlısı
Malzemeler : 6 kişilik
5 yumurta akı
1 yumurta
Yarım su bardağı su
4 su bardağı un
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
130 gr margarin
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı süt
3-4 çorba kaşığı kaymak
Yarım tatlı kaşığı tuz
Şerbet için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı : Şerbeti hazırlamak için; tozşeker ve suyu tencereye alıp 5
dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın. Ateşten
alıp soğumaya bırakın. 1 yumurta ve 5 yumurta akını hamur yoğurma kabına
alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar
çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz
büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerlerini nemli bir
bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Margarini eritip soğutarak yarı
donmuş kıvama getirin. 30-35 cm çapındaki bir tepsiyi 1 çorba kaşığı
kadar margarinle yağlayın. 2 çorba kaşığı cevizi tatlının üzerine
serpmek için ayırın. Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı
aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine cevizi
serpin. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki
yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri
açık pembe olacak şekilde 25-30 dakika pişirin. Sütü ısıtıp tatlının
üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15
dakika bekletin. Şerbetin üçte bir kadarını tatlının üzerine dökün.
Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 7-8
dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirin. Tatlı
soğuyunca dilimleyin. Kaymak ve cevizle süsleyip servis yapın.
Ekşili Etli Dolma
Dolma içi hazırlanması: Yemek için önce et seçimi yapılır. Et kuyruk
tarafından yağlı olur. Etler bıçakla ufak ufak doğranır. Buna ilaveten
doğranmış soğan sivri biber domates pirinç baharat tuz, pul biber,
salça, sıvıyağ ile süzülmüş sumak suyu ile karıştırılıp dolma içi
hazırlanır.
Daha sonra haşlanmış olan lahana ve oyulmuş olan patlıcana kabağa ve
domateslerin içine doldurulup tencereye dizilir. Süzülmüş olan sumak
suyu yeteri kadar ilave edilir. Dolmaların dağılmaması için yassı bir
taş dolmaların üstüne bırakılır. Yemek kaynamasına kadar pişirilir. Daha
sonra ocaktan alınır. Tencere kapağı 15 dakikaya kadar açılmaz. Daha
sonra servise hazır duruma gelir.
Kibe Mumbar
Malzemesi:
500 gr pirinç
500 gr kıyma
Nane, karabiber
Domates salçası
500 gr bumbar(koyun)
Tuz
Hazırlanışı: Malzemelerin hepsi karıştırılır bumbarlar tersyüz edilip
yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş bumbarın
içine ters yüz edilerek doldurulur. Doldurulmuş bumbarlar tuzla iyice
ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya iki
buçuk saat haşlanır. Haşlanan bumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır.
Sos: Bir kaşık yağ bir tatlı kaşığı nane bir tatlı kaşığı salça konup
kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek servis
yapılır.
İçli Köfte
Malzemeler
Dışı için: 1 kg ince bulgur, 1 yumurta, tuz
İç Malzemesi İçin: 1 kg kuzu kıyması
1/2 kg soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz
Hazırlanışı: Bulgur geniş bir kapta ıslatılır ve bir saat kadar
bekletilir.Kıyma suyu çekene kadar kavrulur ve yağı eklenip biraz daha
kavrulur. Sonra ince ince kıyılan soğan iyice ölene kadar kavrulup
kıymaya eklenir. Üzerine tuz karabiber ve yenibahar konarak soğumaya
bırakılır. Dış malzeme hamur haline getirilir ve birbirine yapışıp elle
şekil alana kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılan hamur parçaları
ortası inceltilerek açılır ve soğumuş olan kıyma yerleştirilip
yuvarlatılır. Daha sonra geniş bir tencerede bol su ve tuz atılıp iki
dakika haşlanıp çıkartılır.
Kadayıf
Kadayıf Diyarbakır’da 18. yüzyıldan beri yapıla gelen bir tatlı türü
olup Türkiye’de kendine özgü bir yeri vardır.
Bir Diyarbakır tatlısı olan kadayıfın imalatını ilk kez Diyarbakırlı bir
ermeni olan Ako adındaki bir şahıs yapmıştır. 1900 yıllarında ölmüştür.
Kendisi tarafından yetiştirilen çıraklar Diyarbakır kadayıfını bugüne
kadar getirmişlerdir. 1900 yıllarından bu yana lakabı topal olan Hasan
ALTUNBOĞA Ahmet ve kardeşi Halit Mehmet ve bunlardan sonraki kuşak ise
H. Levent ALTUNHAN H. Ahmet ALTUNCA H. Halit ALTUNBOĞA gibi ustalar
Diyarbakır kadayıfını günümüze kadar getirmişlerdir.
Burmalı kadayıf denilince Diyarbakır kadayıfı akla gelir.
İMALATI: Baklavalık un ile önce bir hamur yapılır. Ancak bu hamur türü
çok kuru bir şekilde alınır. Hamur iyice yoğrulur ve inceltilir. Kadayıf
hamuru bir müddet rahatlaması için iki üç saat dinlenmeye bırakılır.
Daha sonra bir çömçe ile hamura su katılıp inceltilir. Hamur tam
kıvamına gelince biraz bekletilir daha sonra işlemeye başlanır. Daha
önceden yakılmış odun kömürü “DIK” üzerine veya hava gazıyla çalışan
ocak üzerine çapı 1.40 cm. olan ince bir bakır sac koyulur. Adına “kıf”
denilen süzgeçli bir kab içine hamur doldurulur. Hamur bakır sac üzerine
daire şeklinde dökülür. Daha sonra dökülen hamur ister burma şeklinde
ister düz tel olarak toplanılır. Bu iş hamur bitene kadar yapılır.
Kadayıf tatlısı yapılması için önce tepsi altları katı yağa katılmış
biraz pekmez sürülür. Bu tereyağı olursa daha makbul ve lezzetli olur.
Daha sonra burmalı kadayıf yapmak isteniliyorsa hamurdan yapılmış tel
burmanın içine ceviz kırıntısı ile tel kadayıf doldurulup sarıldıktan
sonra tepsiye sırasıyla koyulur. Sonra dizilmiş olan çiğ kadayıf üzerine
inceltilmiş yağ dökülüp ateşe koyulur. Ateş tepsi altını komple sararak
yanmalıdır.
Kadayıfın ateş tarafı pişen yüzü çevrilmeden önce tepsi içindeki yağı
bir kaba süzülür. Sonra alt yüzü çevrilir. Diğer tarafı pişirilmeye
koyulur. Sonra alt yüzü çevrilir. Diğer tarafı pişirilmeye koyulur.
Pişirildikten sonra tepsi içindeki yağ iyice süzülür ateşten alınıp
üzerine hazırlanmış olan kadayıf şiresi dökülür. Yemeğe hazır duruma
getirilir.
Kadayıf yukarıda bahsettiğimiz gibi esas olarak iki çeşittir.
Revani
Malzemeler: 8 kişilik
6 kahve fincanı Toz Şeker
4 kahve fincanı Yoğurt
7 kahve fincanı Un
4 adet Yumurta
1 kahve fincanı İrmik
1 kahve fincanı Sıvı Yağ
1 Kabartma Tozu (ya da karbonat)
20 kadar ağartılmış badem
1 fiske tuz
şerbeti için: 5 su bardağı Toz Şeker
5 su bardağı Su
2-3 damla Limon Suyu
Hazırlanışı: Önce şekerle suyu kaynatıp kestirme kıvamına gelince 2-3
damla limonsuyu damlatarak ateşten alıp soğumaya bırakın.
Diğer tarafta yumurtaları şeker ve yoğurt ile çırpıp geri kalan
malzemeyi ekleyin. Kek kıvamında bir hamur elde edin. Yağlanmış tepsiye
dökerek 180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızartın. Fırından
çıkarınca revani fazla soğumadan şerbetini döküp çekmesini bekleyin.
Biraz soğuyunca dilimleyerek servis yapın. Üzerine hindistan cevizi
serpebilirsiniz. Bu gibi tatlılarda pişen madde sıcak şurup soğuk
olmalıdır. Eğer pişen madde soğuk ise o zaman şurubu sıcak dökülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder