biri" En İyi Merkep Yetiştirme"festivali idi. Bismil'in o zamanki
sembolü olan iri beyaz eşekler çok meşhur olup,yerel dilde bunlara Şamam
Eşeği adı verilirdi. Günümüzde bu eşeklerin nesli tükenmiş olup,zamanın
en iyi taşıma ve ulaşım araçları idi. Bu gün bu eşeklerin yerlerini son
model mersedesler ve opeller almıştır. okuma yazma oranı çok yüksektir.
Gelenek ve Göreneklerimiz:
Mahalli Yemeklerimiz:Bismil'e özgü yemeklerimiz ve tarifleri:
Bismil Tavası: Tavanın içerisine önce domates,biber ve sarımsak
yerleştirilir üstünede yassılaştırılmış kuzu belinden hazırlanmış et
parçaları yerleştirildikten sonra bol miktarda pul biber eklenir ve
fırına verilir.
Bulgur Pilavı: Önce bir tencerede su kaynatılır,su kaynadıktan sonra
içine tuz atılır suya oranla bulgur koyulur ve su kuruyuncaya kadar
ateşte bekletilir. Pıllor:Un ve pekmez sade yağla birlikte pişirilir.
Bulamaç haline getirildikten sonra servis yapılır. Şorbeşir:Süt ve
pirinçten yapılmış bir çeşit çorbadır.Zevke göre tatlı veya tuzlu
olabilir.
Kelle Paça: Küçük baş hayvanların kafa ve ayaklarından
yapılır.Hayvanların başları fırın veya tandırda tütsülenir.Genişçe bir
kapta haşlanır,sarımsak ve diğer baharatlar eklenir.
Mumbar: Kesim hayvanlarının işkembe ve sucuklarından meydana gelen bir
yemektir
.İşkembe ve sucuklar iyice temizlendikten sonra içine pirinç,küçük et
parçaları ve bol miktarda baharat eklendikten sonra genişçe bir kapta
haşlanıp pişirilir.
Şılkana: Hamur iyice cıvıklaştırılır yer ocağına saç ters çevrilerek
bırakılır.İyice ısınan sacın üzerine cıvıklaştırılmış hamur kepçe ile
boşaltılır,iki tarafı kızartıldıktan sonra üzerine kaynatılmış pekmez
dökülür.
Mehîr (Ayran aşı): Dövülmüş ve kaynatılmış buğday taneleri ayranla
pişirilir çeşitli baharatlar eklenir.Özellikle nane tercih edilir.
Şam böreği: Hamur açılır içine önceden hazırlanmış patates soğan
karışımı veya kıyma soğan karışımı eklenip hamur kapatılır.Saçta veya
tavada kızartılır. Belloe:Mercimek ve bulgur sıcak su ile
yoğrulur.karışımın içine yeşil soğan, maydanoz ve diğer baharatlardan
zevke göre eklenir.
Saç Ekmeği: Önce hamur yoğrulur yoğrulan bu hamurdan ince pideler
yapılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder