DİYARBAKIR İLİ YEMEKLERİ
DİYARBAKIR MUTFAĞI
DİYARBAKIR SOFRASI
DİYARBAKIR DAMAK TADI
DİYARBAKIR YÖRESEL MUTFAĞI
DİYARBAKIR YEMEKLERİ
diyarbakır mutfağı,diyarbakır sofrası,dıyarbakır yemekleri,diyarbakır damak tadı,diyarbakır yöresel yemekleri,diyarbakır yemek tarifleri
,diyarbakır yemek resimleri,yemek fotoğrafları,yemek tarifleri,yemek görüntüler,yemek manzaralar,yemek video,yemek seyret
,diyarbakır yemek resimleri,yemek fotoğrafları,yemek tarifleri,yemek görüntüler,yemek manzaralar,yemek video,yemek seyret
DİYARBAKIR
NE YENİR?
Devasa boyutlardaki karpuzu ile tanınan Diyarbakır yemek kültürü
açısından da zengindir. Cartlak kebabı olarak da bilinen ciger kebabı
geleneksel yemekler arasındadır.
Diyarbakır'dan Yemek Tarifleri
Patlıcan meftunesi
Hazırlanışı: Bir tencere içinde yağda gerekli miktarda et iyice
kızartılır, doğranmış sivri biber ilave edilir. Daha sonra salça ve pul
biber iyice kızartılır. Az tuzlu suda doğranmış patlıcanlar bolca
yıkanıp tencereye konur. Biraz pişirilir, doğranmış domatesler ilave
edilir. Bir müddet sonra yemek kaynadıktan sonra, bir miktar süzülmüş
sumak suyu ilave edilir. Yemek kaynatılır. Piştikten sonra ocaktan
alınır. Ezilmiş sarımsak yemeğe katılır, servise sunulur.
Ekşili etli dolma
Hazırlanışı:
Dolma içi: Kuyruk tarafından seçilen yağlı etler küçük küçük doğranır,
doğranmış soğan, sivri biber, domates, pirinç, baharat, tuz, pul biber,
salça, sıvı yağ ile süzülmüş sumak suyu ile karıştırılıp dolma içi
hazırlanır.
Daha sonra haşlanmış lahana ve oyulmuş patlıcan, kabak ve domateslerin
içine doldurulup tencereye dizilir. Süzülmüş sumak suyu yeteri kadar
ilave edilir, dolmaların dağılmaması için yassı bir taş dolmaların
üzerine konur. Kaynayıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınır, tencerenin
kapağı 15 dakika kadar açılmaz. Daha sonra servis yapılır.
İçli köfte
Köfte içi hazırlanması: Yağsız kıyma, ufak doğranmış kuru soğan, pul
biber, baharat, kara reyhan ve maydanoz iyice kızartılıp pişirilir ve
soğumaya bırakılır.
Bulgurun hazırlanışı: Köftelik bulgur ile döğme kırıntısı birbiriyle
karıştırılıp biraz tuz ve sıcak su ilave edilir. Yarım saat bırakılır,
köftelik hamur haline gelir. Köftelik iyice yoğrulur. Hazırlanan hamur
yumurtadan küçük şekilde ayrılır, köfte içi açılır.
Pişirilmesi: İçi açılan köftelere hazırlanan iç doldurulup kapatılır.
Kaynatılan suyun içine köfteler bırakılır. Köfteler kaynayan suda
haşlanmış olarak su yüzüne çıkarsa pişmiş olur. Daha sonra yumurtalar
kırılıp çırpılır ve haşlanmış köfteler yumurtaya batırılıp tavada
kızartılır servise hazır hale gelir.
YÖRE MUTFAĞI (GASTRONOMİ)
Devasa boyutlardaki karpuzu ile tanınan Diyarbakır yemek kültürü
açısından da zengindir. Cartlak kebabı olarak da bilinen ciger kebabı
geleneksel yemekler arasındadır. İçli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı,
kaburga, keşkek, lebeni, tatlılardan ise burma, kadayıf ve nuriye
ünlüdür. Üzümden yapılan pestil ve sucuk, otlu ve örgü peynir, sumak
çokça yenen diğer yiyeceklerdir.
Diyarbakır mutfağı
Bol acılı, bol salçalı, ekşili yemekleri ve kebaplarıyla ünlü Diyarbakır
mutfağına özgü lezzetler bütün sofralara lezzet katıyor.
Bol acılı, bol salçalı, ekşili yemekleri ve kebaplarıyla ünlü Diyarbakır
mutfağına özgü lezzetler bütün sofralara lezzet katıyor.
Karpuzları, kebapları, Çin Seddi'nden sonra en uzun surlarıyla bilinen
Diyarbakır, birçok Anadolu kentimiz gibi eski ve yeni şehir olarak ikiye
ayrılıyor. Eski Diyarbakır denilen kısım surlarla çevrili. İstanbul
Topkapı'daki Suriçi'nin birkaç yıl önceki hali sanki. Aynı karmaşa, aynı
keşmekeş... Buradan ayrıldığı en önemli özellik yol boyunca dizilen
kebapçı dükkanlarının bolluğu. Yemek konusunda ise en meşhur yeri; nefis
Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası ile ünlenmiş Selim Amca'nın
Sofra Salonu. Yeni şehir ise lüks apartmanları, alışveriş merkezleri,
kafeleri, restoranlarıyla tam bir metropol.
Şehrin gelişmesine ve insanların yaşam tarzının değişmesine paralel
olarak elbette yöresel mutfak da farklılaşma göstermiş. Önceleri evlerde
hazırlanan pek çok gıda maddesi yerini hazır yiyeceklere bırakmış
durumda. Buna karşın kırsal kesimde hala Anadolu'nun birçok yerinde
olduğu gibi kış hazırlıkları sürmekte. Oyulup kurutulan kabak ve
patlıcanlar, üzümden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler yazdan
kışa geçiş hazırlıklarının başlıcaları. Bol yağlı, acılı, ekşili
mutfağıyla ün salmış Diyarbakır, Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağının
tipik özelliklerini de taşıyor. Zeytinyağı bölgede pek rağbet görmüyor.
Et, çoğu kez patlıcan ve domatesle birlikte kullanılıyor.
Tarım alanına göz attığımızda buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek,
pamuk ve tütün yetiştirildiğini görüyoruz. Meyvecilik çok fazla
gelişmemiş. Gelin görün ki kavun ve karpuz dendiğinde Diyarbakır akla
geliyor. Bunlardan özellikle kalın kabuklu olanlar, belli yöntemlerle
uzun süre saklanabiliyorlar.
DİYARBAKIR'IN ÖNEMLİ YEMEKLERİ
Diyarbakır'da en fazla pişirilen yemekler "tencere yemekleri" olarak
tanımlanan etli sebze yemekleridir. Sebze yerine bazen meyve da
kullanılmaktadır. Elma, erik, ayva, çağla gibi meyvelerden etli yemekler
yapılmaktadır. Diyarbakır'a özgü yemeklerin başında "Meftune" adı
verilen genellikle patlıcanla yapılan bir yemek gelmektedir. Bundan
başka düzme veya "pürlezzel", "karnıyarık" veya "belibağlı", "içli
köfte", "kibe bumbar", "lebeni çorbası", "nuriye tatlısı" Diyarbakır'ın
çok önemli yemekleri arasında yer almaktadırlar.
Meftune, en çok patlıcanla yapılan bir yemektir. Bundan başka; kabak,
bakla, kenger, çağla ve elma meftuneleri de yapılmaktadır.
Meftune yemeğine 18. yüzyılda yazılmış bir "Yemek Risalesi”nde de
rastlıyoruz. Burada, "Meftune" olarak anılan yemeğin patlıcandan
yapıldığı, sumak ve ekşi nar suları ile pişirildiği yazılıdır.
Lebeni (Yoğurt Çorbası)
Malzemeler :
3 su bardağı yoğurt
1 yumurta
4 su bardağı su
1 su bardağı yarma (aşurelik buğday)
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kuru nane
Tuz
Hazırlanışı : Yoğurt ve yumurtayı tencereye alıp tuzu ekleyerek iyice
çırpın. 4 su bardağı suyu ilave edip karıştırın. Orta ateşte sürekli
karıştırarak 15 dakika pişirin. Buğdayı yıkayıp yoğurtlu karışıma
ekleyin. Buğday yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Tavada
sıvıyağı kızdırıp naneyi kavurun. Çorbanın üzerine naneli sos gezdirip
sıcak olarak servis yapın.
Duvaklı Pilav
Malzemeler:
1/2 adet tavuk
4 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı çamfıstığı
1/3 su bardağı badem
6 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı kara biber
1/3 su bardağı un
1 adet yumurta
1/2 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı: Tavuğu yıka 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kısık
ateşte yaklaşık 35 dakika pişir kemiklerini ayır etini küçük parçalara
böl. Pirinci yıka süz. Çamfıstığı ve kabukları soyulmuş bademi 5 yemek
kaşığı margarinle pembeleşinceye değin kavur pirinci kat birkaç kez
çevir. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamla 2
tatlı kaşığı tuz ile birlikte pirince ekle karıştır kuşüzümünü serp.
Önce orta sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir kara
biberi serp üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Unu bir kaba ele
kalan tuzu kat karıştır ortasını aç yumurtayı kır sıvı yağ ve 1 1/2
yemek kaşığı suyu ekleyerek hamur yap ve 1 milimetre kalınlıkta aç.
20-25 santimetre çapında tabanı yuvarlak bir tencereyi 1 yemek kaşığı
margarinle yağla açılan hamuru tencereye yerleştir (hamurun kenarları
tencereden sarkmalıdır). Hamurun üstüne bir kat pilav bir kat tavuk
etini sıkıca yerleştir. Sarkan hamurla üzerini kapat. Önceden ısıtılmış
orta sıcaklıktaki fırında hafif pembeleşinceye değin yaklaşık 15 dakika
pişir. Yuvarlak bir servis tabağına ters çevir dilimle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder